Elektrikli araçlar için şarj teknolojisi: Tek fazlı, iki fazlı ve üç fazlı şarjın karşılaştırılması

Elektrikli araçlar (EV’ler), geleneksel içten yanmalı motorlu araçlara göre daha çevre dostu ve yakıt açısından daha verimli oldukları için yükselişte ve giderek daha popüler hale geliyor. Peki EV şarjı nasıl çalışıyor? Elektrikli arabaları şarj etmek için, şarj işlemi için kullanılan faz sayısına göre farklılaşan üç ana şarj yöntemi vardır: tek fazlı, iki fazlı ve üç fazlı şarj. Her birinin, bu makalede daha yakından inceleyeceğimiz avantaj ve dezavantajları vardır.

 

Bir, iki veya üç faz üzerinden akım akışı mı?

Evde elektrikli arabanızı şarj etmek için kullandığınız alternatif akım, elektriğin aktığı 3 fazdan oluşur. Elektrikli aracınızı 1, 2 veya 3 faz kullanarak şarj edebilmeniz iki faktöre bağlıdır: Kullandığınız priz ve elektrikli aracınıza takılı olan şarj cihazı (araç içi şarj cihazı).

Elektrik fişleri söz konusu olduğunda Schuko ve CEE fişleri arasında ayrım yapılır.

  • Schuko prizleri her evde bulunur ve uygun koruma sağlandığında tek faz üzerinden maksimum 16 amper çekebilmektedir.
  • CEE fişleri , yani yüksek akım fişleri, çeşitli versiyonlarda mevcuttur: her biri 1 veya 3 fazlı, maksimum 16 veya 32 ampere kadar. Kullanılan elektrik prizine bağlı olarak şarj akımı 1 veya 3 faz üzerinden aracınıza iletilebilir.

Tek fazlı şarj

Tek fazlı şarj, EV şarjının en basit ve en yaygın şeklidir. Tek fazlı elektrik kullanır ve bu nedenle herhangi bir ev prizinde yapılabilir. Bununla birlikte, tek fazlı şarj aynı zamanda en yavaş olanıdır ve sınırlı akım nedeniyle maksimum güç yaklaşık 7,4 kW ile sınırlıdır. Bu, bir EV’nin şarj edilmesinin çok uzun zaman alabileceği anlamına gelir. Bu nedenle, çok fazla enerji gerektirmeyen daha küçük pillere sahip EV’ler ve hatta gece şarjı için en uygunudur.

Avantajları:

  • Güç kaynağı genellikle zaten mevcuttur (ev prizi)
  • Daha küçük piller veya düşük şarj gücüne sahip araçlar için uygundur
  • Daha uygun maliyetli çözüm

Dezavantajları:

  • Çok fazlı şarj sistemlerine kıyasla daha uzun şarj süreleri
  • Araç modeline göre değişebilen sınırlı şarj gücü

Üç fazlı şarj

Üç fazlı şarj yöntemi, üç fazlı elektrik kullanır ve elektrikli otomobiller için en hızlı şarj şeklidir. Şarj gücü 11kW veya 22kW civarındadır ve bu nedenle en hızlısıdır.

Üç fazlı şarj, elektrikli otomobilin aynı anda üç fazla şarj edilmesi anlamına geliyor. Yalnızca bir fazın kullanıldığı tek fazlı şarjla karşılaştırıldığında bu, daha yüksek bir şarj gücünü ve dolayısıyla daha hızlı şarj hızını temsil eder. Bu, özellikle daha büyük pillere ve daha uzun menzile sahip elektrikli arabalar için büyük bir avantajdır.

 

Avantajları:

  • En kısa yükleme süreleri
  • Büyük akü kapasiteli ve yüksek şarj gücüne sahip araçlar için uygundur
  • Halka açık yerlerde ve otoyollarda şarj istasyonlarının bulunması

Dezavantajları:

  • Özel şarj altyapısı gerektiğinden daha yüksek ev kurulum maliyetleri
  • Bazı yerleşim bölgelerinde mevcut olmayabilir
  • Genellikle daha yüksek şarj maliyetleriyle de ilişkilendirilir

Üç fazlı elektrikli araç şarjı nasıl çalışır?

 

  • Öncelikle trifaze şarjı destekleyen uygun bir şarj altyapısına ihtiyacınız var. Bunun için üç fazlı bağlantıyla donatılmış özel şarj istasyonları bulunmaktadır. Elektrikli otomobilin kendisi de üç fazlı şarj için tasarlanmalıdır. Modern elektrikli arabaların çoğu zaten buna uygundur.
  • Hem elektrikli otomobil hem de şarj istasyonu üç fazlı şarjı destekliyorsa şarj işlemi başlatılabilir. Akım aynı anda üç faz üzerinden iletilir, bu da daha yüksek şarj gücüne yol açar. Bu, elektrikli otomobilin tek fazlı şarja göre daha hızlı şarj edilebileceği anlamına geliyor.
  • Üç fazlı şarjın bir diğer avantajı, şarj gücünün gerektiği gibi ayarlanabilmesidir. Örneğin, pili korumak için şarj işlemini yavaşlatabilir veya yola hızla geri dönmek için hızlandırabilirsiniz.
  • Ancak üç fazlı şarjın dezavantajları da vardır. Bir yandan gerekli şarj altyapısı, tek fazlı şarja göre daha pahalıdır. Öte yandan, üç fazlı şarj her yerde mevcut değil çünkü tüm şarj istasyonlarında bulunmuyor.
  • Özetle elektrikli otomobiller için üç fazlı şarj, daha hızlı şarj süreleri ve daha esnek şarj performansı sunan ilginç bir seçenek. Ancak uygun şarj altyapısı gerektirir ve her yerde mevcut değildir. Ancak uygun donanıma sahip bir elektrikli otomobile sahip olan ve üç fazlı şarj istasyonuna erişimi olan herkes, üç fazlı şarjın avantajlarından faydalanabiliyor.

Elektrikli otomobilin 2 fazda şarj olması – oldukça nadir mi?

Bazı elektrikli otomobillerde iki fazlı yerleşik şarj cihazı takılıdır. İki fazlı şarj, tek fazlı şarjdan daha hızlıdır ve orta büyüklükte pillere sahip elektrikli arabalar için en uygunudur. Ancak şu anda iki fazlı şarjı destekleyen neredeyse hiç şarj çözümü bulunmuyor; dolayısıyla bu tür elektrikli otomobil sahiplerinin, aracın maksimum şarj gücünden yararlanabilmesi için 3 fazlı şarj kabloları kullanması gerekiyor.

Tavsiyemiz: NRGkick ile şarj edin

NRGkick ile elektrikli arabanızı şarj ederken esnek olursunuz; kullandığınız sokete ve ilgili fiş eklentisine bağlı olarak tek bir şarj ünitesiyle bir veya üç fazda şarj edebilirsiniz. Yani her iki varyantı da kullanmak için herhangi bir ek şarj altyapısı satın almanıza gerek yok, ancak NRGkick ile rahat ve tamamen güvenli bir şekilde isteğinize göre şarj edebilirsiniz.

Elektrikli otomobillerin şarj performansına bağlı olarak NRGkick ile şarj performansına ilişkin net bir genel bakış burada :

 

Tanım NRG vuruşu
Elektrikli araba, maks. 1,4kW ila 7,4kW
Elektrikli araba, maks. 2 fazlı 2,8kW ila 14,8kW
Elektrikli araba, maks. 3 fazlı 4,2kW ila 22kW
 

1 veya 3 aşamada şarj olabilen araba örnekleri:

Araba markası tip 1 fazlı 2 fazlı 3 fazlı Yükleme süresi %10 – %80 Maksimum şarj gücü
Tesla’nın Modeli 3     X 25 dakika 170kW
Volkswagen e-Golf     X 54 dakika 39kW
Volkswagen ID.4 GTX   X   30 dakika 135kW
Hyundai Ioniq 5     X 18 dakika 220kW
BMW iX1 xDrive30     X 29 dakika 130kW
BMW I4 M50     X 31 dakika 207kW
Audi e-tron GT RS     X 23 dakika 268kW
geçit Mustang Mach-E GT     X 43 dakika 107kW
jaguar EV400’ü Hızlandırıyorum X     44 dakika 104kW
Kia EV6 58 kWh X     18 dakika 175kW
Kia NiroEV     X 45 dakika 80kW
Mazda MX-30     X 39 dakika 37kW
mercedes EQS450+     X 31 dakika 207kW
Citroën e-C4     X 30 dakika 101kW
Cupra Doğuştan – 58 kWh     X 35 dakika 120kW
Dacia Spring Electric 45 Essential X     40 dakika 34kW
Fiat’ın 500e dönüştürülebilir     X 25 dakika 85kW
Skoda’nın Enyaq iV 50   X   55 dakika 50kW
honda e Avans X     36 dakika 46kW
jip İntikamcı Elektro     X 30 dakika 100kW
Mini Elektrikli Cooper SE     X 29 dakika 49kW
Nissan Yaprak Aksanı X     43 dakika 46kW
Opel Corsa-e Zarafet   X   30 dakika 101kW
peugeot e-2008   X   30 dakika 101kW
Porsche Taycan GTS     X 23 dakika 268 KW
Renault Zoé R110     X 45 dakika 46kW
 

Bu nedenle, sonradan şaşırmamak için, maksimum şarj performansına yönelik tüm önemli faktörleri önceden öğrenmeniz önemlidir. Bu nedenle elektrikli otomobilinizin hangi şarj gücünü sağlayabildiğini, hangi güç kaynaklarının kullanımınıza sunulduğunu kontrol edin ve hangi şarj ünitesini kullanmak istediğinizi düşünün.