Elektrikli arabanızı güvenli bir şekilde şarj edin: güvenlik hususları ve dikkate almanız gereken önemli faktörler
Elektrikli araba mı kullanıyorsunuz yoksa satın almayı mı düşünüyorsunuz? O halde muhtemelen elektrikli arabanızı şarj ederken birkaç noktaya dikkat etmeniz gerektiğini biliyorsunuzdur. Örneğin, şarj ederken güvenliği hiç düşündünüz mü?
İster evde, ister yolda, ister halka açık bir şarj istasyonunda şarj edin, mümkün olan en güvenli ve en etkili şarj sürecini sağlamak için aklınızda bulundurmanız gereken birkaç şey vardır. Bu blog yazımızda, güvenli ve verimli bir güç kaynağı sağlamak için elektrikli arabanızı şarj ederken aklınızda bulundurmanız gereken bazı ipuçlarına bakacağız.
Elektrikli arabanızı güvenli bir şekilde şarj etmek için doğru güç kaynağını seçin
Elektrikli arabanızı şarj ederken doğru güç kaynağını seçmek çeşitli faktörlere bağlıdır. Aklınızda bulundurmanız gereken bazı noktalar şunlardır:
Elektrikli otomobilinizin şarj kapasitesi , ne kadar elektrik emebileceğini gösterir. Kullanmak istediğiniz şarj cihazının şarj kapasitesinin elektrikli aracınızın şarj kapasitesine eşit veya bundan daha yüksek olmasına dikkat etmelisiniz. Şarj gücü çok düşükse şarj işlemi daha yavaş olacaktır .
Tip 1, Tip 2 ve CCS dahil olmak üzere farklı tipte elektrikli araç şarj portları bulunmaktadır . Kullanmak istediğiniz şarj cihazının elektrikli aracınız için doğru bağlantıya sahip olduğundan emin olun ve ardından elektrikli aracınızın seçilen bağlantıyla uyumlu olup olmadığını da kontrol edin.
Tüm güç kaynakları elektrikli arabaları şarj etmek için uygun değildir. Yalnızca onaylı prizleri veya güç kaynaklarını kullanın ve bunların yeterince korunup korunmadığını kontrol edin. Aşırı yükleme yangına veya kısa devreye neden olabilir.
Şarj cihazının güç kaynağını kontrol edin . Eğer evinizde kullanmak istiyorsanız elektrik tesisatınızın yeterince korunduğundan ve gerekli güç ihtiyacını karşılayabildiğinden emin olmalısınız. Seyahat ederken güç kaynaklarının bulunabilirliğine dikkat etmelisiniz.
Her elektrikli otomobil üreticisi, elektrikli otomobilin şarj edilmesiyle ilgili önerilerde bulunur. Bu öneriler gerekli şarj gücünü, şarj bağlantı noktasını ve diğer önemli bilgileri içerir. Elektrikli arabayı güvenli ve verimli bir şekilde şarj etmek için bu tavsiyelere uymanız tavsiye edilir.
Elektrikli otomobiliniz için hangi güç kaynağının uygun olduğundan emin değilseniz elektrikli otomobilinizin üreticisine veya bir uzmana başvurmalısınız. Yanlış şarj nedeniyle elektrikli arabanıza zarar vermektense güvenli tarafta olmak daha iyidir.
Elektrikli arabanızı şarj istasyonuna doğru şekilde bağlayın
Elektrikli otomobilinizi evde veya halka açık şarj istasyonlarında şarj ediyorsanız şarj cihazını doğru bağladığınızdan emin olmalısınız. Yanlış kurulum elektrik hasarına ve hatta yangına neden olabilir. Aracınızı bağlamadan önce, şarj istasyonunun iyi durumda olduğundan ve aracınız için doğru kabloyu kullandığınızdan emin olmak için kontrol edin. Ayrıca , aracınızı etkili bir şekilde şarj etmek için şarj istasyonunun hangi şarj gücünü sağlayabileceğini de unutmayın.
Şarj etmeye başlamadan önce konnektörleri ve kabloyu kontrol edin. Kablonun hasarlı olmadığından, örneğin izolasyonunda çatlak veya hasar olmadığından ve doğru şekilde bağlandığından emin olun. Eğer şüpheniz varsa şarj istasyonunu kullanmamalısınız.
Şarj sürecini izleyin
Örneğin şarj işlemi sırasında cep telefonunuz aracılığıyla şarjın mevcut durumunu kolayca kontrol edebileceğiniz çeşitli uygulamalar vardır . Çoğu zaman şarj işlemini zamanlamak veya doğrudan uygulama aracılığıyla düzenlemek mümkündür. Şarj cihazının veya elektrikli otomobilin aşırı ısınması gibi sorunlar olduğunu fark ederseniz, şarjı derhal durdurmalı ve şarja devam etmeden önce sorunu üreticiye veya müşteri hizmetlerine bildirmelisiniz.
Elektrikli otomobilin sürekli olarak %100 oranında şarj edilmesi aküyü zorlayabilir ve ömrünü kısaltabilir. Şarjı maksimum %80’e ayarlayarak pil ömrünü artırmak için şarj sürelerini ve seviyelerini optimize edebilirsiniz. Bu özellikle günlük yükler için avantajlıdır. Ayrıca genel kural şudur: Şarj işlemi ne kadar yavaş olursa o kadar yumuşak olur.
Şarj işlemini tamamlayın
Elektrikli otomobiliniz tamamen şarj olduğunda şarj cihazını kapatmalı ve kabloyu elektrikli otomobilden ayırmalısınız. Kabloyu yerde bırakmayın, düzgünce asın. Bu, kablonun hasar görmesini veya birisinin kabloya takılmasını önleyecektir.
Ayrıca şarj ünitesinin ısınıp ısınmadığını veya hasar görüp görmediğini kısaca kontrol edin. Bu şekilde gelecekteki yükler için her şeyin yolunda olduğundan emin olabilirsiniz. Özellikle hareket halindeyken ve kendiliğinden şarj etmek istediğinizde, arızalı şarj ünitelerinden kaynaklanan sürprizler ideal değildir.
Elektrikli araç şarjı için önerilen güvenlik önlemleri
Elektrikli arabaları şarj ederken güvenlik büyük önem taşıyor çünkü elektrikle çalışırken potansiyel olarak tehlikeli durumlar ortaya çıkabilir. Elektrikli arabaları şarj ederken doğru güç kaynağına dikkat etmeli ve mümkünse şarj sürecini takip etmelisiniz. Yangın veya aracınızın zarar görmesi riskini en aza indirmek için yalnızca sertifikalı ve test edilmiş şarj istasyonlarını kullanmanız da önemlidir. Elektrikli otomobilinizi şarj ederken önerilen güvenlik önlemlerini takip ederek kazaları ve diğer tehlikeli durumları en aza indirebilir, elektrikli otomobilinizi güvenli ve güvenilir bir şekilde şarj edebilirsiniz.
NRGkick – siz ve elektrikli arabanız için en güvenli şarj ünitesi
Patentli emniyet fişi sistemi ile NRGkick, pazarın çok ilerisinde benzersiz bir işlev sunuyor . Sistem , mevcut konnektör bağlantılarının her birindeki her bir faz pimindeki sıcaklığı kaydedebilir . Schuko fiş ekleriyle bile sıcaklık her iki pimde de ölçülür. NRGkick, sıcaklığın tehlikeli bir aralığa girip girmediğini sürekli olarak kontrol eder. Isı gelişimi fark edildiği anda NRGkick’in termal yönetimi müdahale ederek, bir tehlike ortaya çıkmadan önce şarjın azaltılmasını veya duraklatılmasını sağlar.
Ayrıca NRGkick suya ve toza dayanıklıdır. Nem, yükleme ünitesine herhangi bir zarar veremez; yükleme ünitesini suya batırmak bile herhangi bir hasara neden olmaz.